Cachegeheugen wissen van je Android-telefoon: in no-time weer een snelheidsduivel!

Opeens kan het zover zijn: je Android-telefoon is nog minder snel vooruit te branden dan jij na drie dagen festival. Zat er al een tijdje aan te komen, want je merkte al dat de smartphone steeds slomer werd. Tijd voor actie dus! Door het cachegeheugen te wissen voor Android is ‘ie straks weer net zo snel als Churandy Martina.

Je gebruikt je smartphone ongetwijfeld elke dag. Dan is er links of rechtsom zo nu en dan wat onderhoud nodig. Zo moet je als het iPhone geheugen vol is, de telefoon opfrissen om ‘m weer goed te kunnen gebruiken. Bij ruimtegebrek op een Samsung telefoon kun je foto’s van de Samsung naar een PC verplaatsen. Ook een goede go to tweak om de snelheid van je ingekakte Android-telefoon eens goed op te voeren is door het cachegeheugen te wissen voor Android. En laten we toevallig nét hebben uitgezocht hoe je dat precies doet. Vamos!

Wat is cachegeheugen eigenlijk?

Voordat we beginnen, tijd voor een korte introductie: cachegeheugen is geheugen dat tijdelijk door je telefoon wordt opgeslagen. Denk aan dat leuke nummer dat je al een keer eerder hebt gestreamd. Wil je ‘m nog een keer luisteren? Dan kun je het nummer luisteren zonder dat het nummer in z’n geheel opnieuw gedownload hoeft te worden. Cachegeheugen wordt doorgaans door je telefoon na een tijdje verwijderd, maar soms schiet dat er op een gegeven moment bij in of gebeurt dat niet meer zo volledig. Hierdoor raakt het opslaggeheugen van de telefoon langzamerhand steeds voller.

Cachegeheugen wissen van populaire Android-apps

cachegeheugen wissen android tele2

Genoeg uitgelegd: tijd om de mouwen op te stropen! Op een Android-telefoon kun je per app het cachegeheugen legen. Open het instellingenmenu en druk op Apps. Waarschijnlijk hebben de apps die je het vaakst gebruikt en streaming-apps veel cachegeheugen die je kunt verwijderen. Druk op de app waarvan je het cachegeheugen wilt legen. Druk vervolgens op Opslag en in het nieuwe scherm op Cache legen.

 

Ook een mogelijkheid: app data verwijderen

Een mooie aanvulling op het cachegeheugen wissen van een Android-app, is het verwijderen van app data. Hiermee verwijder je ook de instellingen van de app, zoals je highscore van een mobile game. Niet altijd ideaal, maar misschien wél even nodig om je smartphone weer sneller te maken.

Open het instellingenmenu en druk op Apps. Selecteer de app waarvan je de instellingen en data van je telefoon wil verwijderen. Druk daarna op Opslag en vervolgens op Opslag beheren. Je kunt hier data verwijderen door op Alle gegevens wissen te drukken.

En zo klaar je de klus en is je telefoon weer zo fris als ’n hoentje! Extra tip: met een app als Battery Doctor kun je telefoons ook gemakkelijk snel houden. Dit soort apps schonen ook onder andere het cachegeheugen van een Android-telefoon op. Het uitproberen waard?

Hoe houd jij je Android-telefoon snel?