iphone geheugen vol cache legen
29 - 04 - 20224 min. leestijd

iPhone opslag vol? Zo leeg je cache & maak je ruimte vrij!

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Opeens is het moment daar: je iPhone zit net zo vol als jij na een avondje all-you-can-eat. De oplossing? Zelf je iPhone geheugen legen natuurlijk. For starters hier wat tips voor als jouw iPhone geheugen vol zit en je daar snel verandering in wilt brengen.

Een bomvolle iPhone is geen pretje. Je telefoon wordt trager, je kunt geen foto’s meer maken omdat deze niet kunnen worden opgeslagen én er is geen ruimte meer voor nieuwe apps. In het ergste geval krijg je zelfs geen appjes meer binnen! Want tja, er is geen geheugen meer om ze te bewaren. Oei… Daar moet wat aan gedaan worden.

iPhone propvol? 6 tips om ruimte vrij te maken!

Er zijn gelukkig genoeg trucjes om je iPhone weer helemaal clean and tidy te krijgen of je geheugen uit te breiden. Dus geen paniek in de tent! Hierbij zes handige tips om je iPhone op te schonen.

Foto’s overzetten van iPhone naar pc of Mac

Vakantiekiekjes, filmpjes van het uit de hand gelopen weekend en alle video’s die automatisch worden opgeslagen vanuit alle groep-chats. Al dat beeldmateriaal stapelt zich na verloop van tijd behoorlijk op. En (mede) hierdoor is je iPhone na een poos misschien propvol. In dat geval kun je foto’s verwijderen of overzetten van iPhone naar pc of Mac. Ook mogelijk: de originele foto’s die je met de iPhone-camera schiet, verplaatsen naar je computer en daarvan een kleinere kopie op je telefoon bewaren. Scheelt weer een boel MB’s!

Foto’s niet dubbel opslaan

Nog steeds een bomvolle telefoon? Dan is het goed om ook eens naar instellingen van apps te kijken. Bijvoorbeeld die van de camera-app. Met een slimme aanpassing van deze instellingen bespaar je in het vervolg veel ruimte. Nieuwe iPhones maken vaak automatisch foto’s met én zonder HDR. Jij denkt dat je één shot maakt, maar eigenlijk schiet je smartphone dus twee foto’s. Daar kun je een stokje voor steken door het aan te passen in de systeemgegevens..

 • Open de ‘Instellingen’ app.
 • Scrol naar beneden en druk op ‘Camera’.
 • Schuif naast ‘Bewaar normale foto’ de slider naar links.

De foto met normale belichting wordt dan niet meer bewaard, de HDR-afbeelding nog wel.

Offline opgeslagen video’s en muziek verwijderen

Gebruik je een stream-app om muziek te luisteren of films en series te kijken? Bij sommige apps kun je met een abonnement ook muziek offline opslaan. Handig als je bijvoorbeeld in het vliegtuig naar de zon zit, maar toch zit er een addertje onder het gras. Door je favoriete tunes of shows namelijk op te slaan, is je opslagruimte in no-time gevuld. Zonde! Vooral als je gewoon in ’t land blijft en supersnel 4G- of zelfs 5G-internet hebt. En met een fijn telefoonabonnement hoef je nou ook niet bepaald op je verbruik te letten. Verwijder in dat geval de offline muziek van je smartphone en ga lekker online! Streamen kost je geen opslag en scheelt dus ruimte!

iphone geheugen vol ruimte vrijmaken

Check welke apps veel ruimte innemen (en verwijder ze)

Je iPhone is net je huis: soms is een rigoureuze schoonmaak echt even nodig. Opruimen is niet altijd leuk om te doen, maar als je klaar bent is het toch wel lekker. (Mam, dit zeiden we niet hardop!) In je huis kun je je kont weer keren en in het geval van je telefoon heb je weer een snelheidsmonster in handen. Kortom: gewoon even snel checken welke apps je al eeuwen niet hebt gebruikt. Het is tijd om apps te verwijderen van je iPhone. Vooral games nemen doorgaans nogal wat opslagruimte in beslag. Uitgekeken op die paar games? Weggooien, en gauw!

Cache legen browser

Nieuwe recepten, een vintage shop in de buurt, tips om je huis te verven: we gebruiken het internet let-ter-lijk voor alles. Het is daarom ook verstandig om af en toe de cache te legen van je browser. Je browser bewaart na een tijdje heel wat tijdelijke bestanden en gegevens. Die nemen steeds meer ruimte in. Het legen van de cache van je browser, zoals Chrome of Safari, kan daarmee veel ruimte vrijmaken.

Zo leeg je de cache van Safari:

 • Open de ‘Instellingen’ app.
 • Scrol naar beneden en druk op ‘Safari’.
 • Ga naar beneden en druk op ‘Geavanceerd’.
 • Druk op ‘Websitedate’.
 • Druk op ‘Verwijder alle websitedata’.

Zo leeg je de cache van Chrome:

 • Open de ‘Chrome’ app.
 • Druk rechtsonder op de drie puntjes.
 • Druk op ‘Instellingen’.
 • Ga naar ‘Privacy’.
 • Druk op ‘Browsegegevens wissen’. Je ziet hier ook meteen hoeveel ruimte je vrij gaat maken.
 • Zorg dat ‘Afbeeldingen en bestanden in cachegeheugen’ geselecteerd is.
 • Druk op ‘Browsegegevens wissen’.
 • Druk nogmaals op ‘Browsegegevens wissen’ om je keuze te bevestigen.

Web-app gebruiken van populaire apps

Sommige apps zijn overbodig doordat de mobiele websites net zo goed zijn. Neem bijvoorbeeld Facebook. Deze app slurpt opslagruimte én batterij. Maar je kunt Facebook ook easy via de mobiele browser gebruiken. Net zo handig en wééer een app minder.

Upgraden naar een nieuwe iPhone met meer opslag

Last but not least: een nieuwe iPhone betekent automatisch een splinternieuwe processor en gigantisch veel opslagruimte. Loopt je iPhone nog steeds over van alle foto’s, filmpjes, muziek en apps? Misschien is het dan tijd voor een nieuwe iPhone. De iPhone SE heeft bijvoorbeeld een geheugen tot wel 256 GB. Still need more? Met 512 GB is de iPhone 13 je redder in nood. Nog niet genoeg? Ga dan voor de iPhone 14 Pro Max. Dat toestel heeft 1TB aan geheugen.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt