Cache legen van je iPhone: zo heeft ‘ie weer lekker veel ruimte!

iPhones zijn supersnelle telefoons. Misschien zelfs wel de aller-áller snelsten! Toch kan jouw iPhone na een tijdje opeens iets langzamer worden. Dit kan komen omdat je opslagcapaciteit vol raakt. Niet leuk natuurlijk… duurt het opeens veel langer voordat je de stories van je crush kunt checken! Af en toe de cache legen van je iPhone is daarom superhandig. Leg-go!

Nieuwe iPhone 13

Nooit meer last hebben van een trage telefoon? De gloednieuwe iPhone is écht sneller dan snel. Wil je de nieuwe iPhone 13 kopen? Check hem hier!

Waarom is mijn iPhone langzaam?

cache legen geheugen vrijmaken op je langzame iphone unlimited tele2

Als je je iPhone een tijd lang gebruikt, wordt ‘ie op een gegeven moment langzamer. Een reden hiervoor kan zijn dat het opslaggeheugen steeds voller raakt. Als je apps vaak gebruikt, slaat hij bestanden die je al hebt gezien tijdelijk op. Denk aan de Instagram Stories van Anna Nooshin, Maradonnie en andere internethelden. Of de Spotify nummers die je al eens hebt geluisterd.

Ongezien slaat jouw toestel deze activiteiten dus op. Op zich best handig, want zo hoef je die story of dat nummer niet nog een keer te laden als je ‘m wil kijken of luisteren. Maar ook weer onhandig, want je telefoon wordt langzamerhand steeds voller. Je kunt dit voor een deel oplossen door cache op te schonen, ook wel cache-geheugen legen genoemd! Op die manier ga je geheugen vrijmaken en kun je bestanden wissen uit het systeem.

Cache legen iPhone: wat is dat?

Cache legen is het verwijderen van het cache-geheugen van een iPhone-app. Je verwijdert dan dus alle stories die Instagram heeft opgeslagen en alle nummers die je luisterde die Spotify tijdelijk voor je opsloeg. Het resultaat? Een telefoon met meer opslagruimte die daardoor weer écht fijn is om te gebruiken! Dat is nog eens slim apparaatonderhoud: het schoonmaken van je iPhone om cache te verminderen. Dit kan met veel apps, zoals TikTok, Instagram en Snapchat.

Cache legen iPhone: zo doe je dat

Je iPhone cache legen, iedereen met een Apple-toestel kan dat. Het maakt dus niet uit of je een iPhone SE of iPhone 11 hebt. Je moet alleen even weten hoe. Daarom zochten we exactemundo voor je uit hoe dat cache opschonen precies werkt.

First, open het instellingenmenu van je iPhone. Druk daarna op Algemeen. In het nieuwe scherm druk je op iPhone-opslag. Daarna moet je heel even wachten: je iPhone zoekt dan voor je uit hoeveel GB elke app in beslag neemt. Druk daarna op de app die je het meest gebruikt, zoals Instagram, Facebook, Spotify, Fortnite of Snapchat. Heb je op een app gedrukt? Dan zie je daarna onder Documenten en gegevens hoeveel cache geheugen je kunt opschonen. Is het een paar honderd MB of meer? Dan is het zeker de moeite waard om op Verwijder app te drukken. Daarna heb je het cache geheugen van de app opgeschoond!

En dan? Op naar de volgende app om de cache te legen. Eat, Sleep, Delete Cache Memory, Repeat: go, go, go! Daarna installeer je de apps weer opnieuw via de App Store.

iPhone opslag naar andere locatie verplaatsen

Is je iPhone opslag vol? Ook na het cache legen? Dan kan het zijn dat er te veel foto’s, video’s of bestanden op je toestel staan die ruimte in beslag nemen. De beste oplossing hiervoor is om je iPhone opslag naar andere locaties te verplaatsen. Zo kun je gemakkelijk foto’s van iPhone naar PC of Mac overzetten, maar is de iCloud fotobibiliotheek ook een handige opslagplek om al je kiekjes te bewaren. Kortom: wil je écht van die snellere telefoon genieten? Kijk dan ook naar alle andere bestanden op je toestel en ruim op! Ook handig als je ruimte wilt besparen op je nieuwe iPhone.

Loopt jouw iPhone nu ook weer als een zonnetje? En welke app nam het meeste ruimte in beslag?