Cache geheugen legen en nóg 3 tips om je telefoon razendsnel te houden

Misschien komt het je wel bekend voor: je gebruikt je smartphone ‘pas’ een jaar of anderhalf, maar soms is ‘ie niet meer vooruit te branden. Niets irritanter dan een haperend toestel tijdens het WhatsAppen of het kijken van je favoriete vlogs. Maar wees gerust, met het legen van je cache geheugen én andere tips maak jij je telefoon zo weer snel!

1: Cache geheugen van je smartphone legen

Cache geheugen langzame telefoon snel maken Tele2De grootste oorzaak van een langzame telefoon is als er veel informatie is opgeslagen in het cache geheugen. Dit geheugen slaat liedjes, video’s en bezochte websites op zodat, als je ze nog een keer wil gebruiken, je ze direct tot je beschikking hebt. Nadeel is alleen wél dat dit na verloop van tijd je smartphone langzaam maakt. In het instellingenmenu van je telefoon kun je het cache geheugen legen. Dit kan in het ‘Opslag’-gedeelte van het instellingenmenu. Je zult merken dat je telefoon dan al meteen een stuk minder langzaam is.

2: Overbodige apps verwijderen

Een grote schoonmaak van je telefoon kan nooit kwaad. Staan er op je telefoon een boel apps die je nooit gebruikt? Beste is dan om deze gewoon te verwijderen. Wat je niet hebt, kan ook geen rekenkracht van je smartphone verbruiken. Zo voorkom je dat ongebruikte apps op de achtergrond tóch actief zijn, en daarmee tackle je precies één van de oorzaken van een langzame telefoon.

3: Apps uitschakelen

Wist je dat een app, nadat je ‘m opent en niet meer gebruikt, actief blijft? Oók als je overschakelt naar een andere app. In principe is dit hartstikke handig, omdat je de app dan niet elke keer opnieuw op hoeft te starten. Het nadeel is alleen dat je na een tijdje een heleboel apps ‘open’ hebt staan. Dit neemt werkgeheugen in beslag en zorgt voor een langzamere telefoon. Het is daarom aan te raden dat je af en toe al je apps volledig afsluit. Dit doe je met iOS door twee keer op de startknop te drukken. Vervolgens zie je je openstaande apps staan – klaar om gesloten te worden. Met Android kun je op de multitaskknop (rechts naast de startknop) drukken om daarna in het nieuwe venster alle apps tegelijk uit te zetten. Et voila: je telefoon is dan weer een stuk sneller!

4: Opslaggeheugen vrij maken

Het kan ook dat je telefoon langzaam is omdat het opslaggeheugen vol is. Je kunt dan overbodige apps verwijderen of foto’s verplaatsen naar de cloud. Vooral foto’s nemen na verloop van tijd veel GB’s in. Zeker als je telefoon maar 16 GB opslaggeheugen heeft, merk je al snel de gevolgen. Gelukkig biedt Google Foto’s de oplossing: hier kun je onbeperkt foto’s opslaan in de cloud en daarna met een gerust hart van je telefoon verwijderen.

Wat is jouw go-to truc om je langzame telefoon sneller te maken?