Cache geheugen Tele2
03 - 05 - 20213 min. leestijd

iPhone cache legen? Zo leeg je jouw app cache en Safari cache

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Misschien komt het je wel bekend voor: je gebruikt je iPhone ‘pas’ een jaar of anderhalf, maar soms is ‘ie niet meer vooruit te branden. Niets irritanter dan een haperend toestel tijdens het WhatsAppen of het kijken van je favoriete vlogs. Maar wees gerust, er is een oplossing. Je kunt namelijk de cache legen van je iPhone om ‘m sneller te maken. Wij vertellen je hoe je dit doet én delen nog meer tips om je smartphone weer mega-ultra-razend-snel te maken.

1: Cache legen iPhone

De grootste oorzaak van een langzame telefoon is als er veel informatie is opgeslagen in het cachegeheugen. Dit geheugen slaat liedjes, video’s en bezochte websites op zodat, als je ze nog een keer wil gebruiken, je ze direct tot je beschikking hebt. Nadeel is alleen wél dat dit na verloop van tijd je telefoon langzaam maakt. Of je nu de iPhone 14, iPhone 13 of iPhone SE hebt, bij elk toestel kun je in het instellingenmenu het cachegeheugen legen. Dit kan onder het kopje Algemeen en dan iPhone-opslag. Hier zie je precies welke apps de meeste opslagruimte in beslag nemen. Wil je de cache legen van je iPhone? Dan kun je de verschillende apps aanklikken die je wilt opschonen. Je zult merken dat je telefoon dan al meteen een stuk minder langzaam is.

2: Cache legen Safari

Nieuwe recepten, een vintage shop in de buurt, tips om je huis te verven: we gebruiken het internet let-ter-lijk voor alles. Het is daarom ook verstandig om af en toe de cache te legen van Safari. Ook dit doe je in het instellingenmenu van je iPhone onder het kopje iPhone-opslag. Door op Websitedata te klikken, zie je gelijk welke gegevens er allemaal bewaard zijn. Ready to let go? Klik dan op Verwijder alle websitedata en je kunt weer met een schone lei in rapidooo tempo over het web surfen.

Cache geheugen langzame telefoon snel maken Tele2

3: Overbodige apps verwijderen

Echt meer snelheid creëren? Dan kan een grote schoonmaak van je telefoon nooit kwaad. Staan er op je telefoon een boel apps die je nooit gebruikt? Beste is dan om deze gewoon te verwijderen. Wat je niet hebt, kan ook geen rekenkracht van je smartphone verbruiken. Zo voorkom je dat ongebruikte apps op de achtergrond tóch actief zijn, en daarmee tackle je precies één van de oorzaken van een langzame telefoon.

4: Apps uitschakelen

Wist je dat een app, nadat je ‘m opent en niet meer gebruikt, actief blijft? Oók als je overschakelt naar een andere app. In principe is dit hartstikke handig, omdat je de app dan niet elke keer opnieuw op hoeft te starten. Het nadeel is alleen dat je na een tijdje een heleboel apps ‘open’ hebt staan. Dit neemt werkgeheugen in beslag en zorgt voor een langzamere iPhone. Het is daarom aan te raden dat je af en toe al je apps volledig afsluit. Dit doe je door op je iPhone twee keer op de startknop te drukken, of door omhoog te swipen. Vervolgens zie je je openstaande apps staan – klaar om gesloten te worden. Et voilà: je telefoon is dan weer een stuk sneller!

5: Opslaggeheugen vrij maken

Het kan ook dat je telefoon langzaam is omdat het opslaggeheugen vol is. Je kunt dan overbodige apps verwijderen of foto’s verplaatsen naar de cloud. Vooral foto’s nemen na verloop van tijd veel GB’s in. Zeker als je telefoon maar weinig GB opslaggeheugen heeft, merk je al snel de gevolgen. Gelukkig biedt Google Foto’s de oplossing: hier kun je onbeperkt foto’s opslaan in de cloud en daarna met een gerust hart van je telefoon verwijderen.

Cache legen Android smartphone

Heb je een Android-telefoon, zoals de Samsung Galaxy S21? Ook hierop kun je jouw cachegeheugen legen om je smartphone een stuk sneller te maken. De stappen lijken een beetje op die hierboven, maar wil je het écht goed doen? Dan helpt ons cache geheugen wissen voor Android-blog je zeker verder.

Geniet van je snellere telefoon!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt