betekenis-emoticons-Tele2Blog
30 - 12 - 20215 min. leestijd

Ken jij de betekenis van alle emoticons?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Heb je dat ook weleens? Iemand stuurt een appje met een emoji, maar je weet helemaal niet wat het betekent. Is dit serieus bedoeld? Of juist als grapje? Geen zorgen, dat probleem is zo gelijk opgelost. Na het lezen van dit blog ken jij de betekenis van een heleboel emoticons. 

Wat zijn emoticons?

Emoticons, of ook wel emoji, zijn kleine digitale symbolen en smileys. Ze zijn ontstaan in Japan en worden nu dagelijks gebruikt om berichten op te leuken. Zo worden ze toegepast om een appje te verduidelijken, maar ook om een Instagrampost nog opvallender te maken.

Hoe gebruik ik emoticons?

Op de meeste smartphones vind je een emoji-toetsenbord. In plaats van letters en cijfers kun je dan in symbolen en figuren typen. Check hier hoe je het op jouw telefoon gebruikt. 

Emoticons toevoegen met je iPhone

Heb je een iPhone, zoals de iPhone 13? Dan kun je met slechts een paar klikken al emoji aan je bericht toevoegen, bijvoorbeeld op WhatsApp.

  1. Klik op het tekstveld. Het toetsenbord wordt nu geopend.
  2. Klik links onderin op de smiley. Nu opent het emoji-toetsenbord.
  3. Selecteer een figuur en klik op de verzendknop. 

Zie je het emoji-toetsenbord niet? Dan kun je dit via Instellingen > Algemeen > Toetsenbord zelf toevoegen. 

Emoticons toevoegen met je Samsung of andere Android telefoon

Ook op een Android telefoon, zoals de Samsung Galaxy Z Flip3 of OPPO Find X3 Lite kun je snel en gemakkelijk emoji gebruiken. 

  1. Klik op het tekstveld. Het toetsenbord wordt nu geopend.
  2. Klik links of rechts onderin (afhankelijk van je telefoon) op de smiley (dit kan ook een wereldbol-icoon zijn). Nu opent het emoji-toetsenbord. 
  3. Selecteer een figuur en klik op de verzendknop. 
echte-betekenis-emoticons-Tele2Blog

Betekenis opvallende emoticons

Van smileys tot dieren en voorwerpen: er bestaan echt een heleboel emoji. Heb je altijd al de betekenis van bepaalde emoticons willen weten? Wij zetten een paar van de verrassendste op een rij.

K.O. of verbaasd? 😵

Krijg je deze emoji toegestuurd? Dan kan de betekenis ervan nog weleens verwarrend zijn. Is hij K.O.? Of gewoon helemaal van slag door iets? Beide antwoorden zijn onjuist. Deze smiley drukt namelijk duizeligheid uit. Volgende keer als je je dus zo voelt, weet je welke emoticon je moet kiezen.  

Lachende smiley met traan 🥲

Deze emoji heeft een heleboel betekenissen. Je kunt hem inzetten voor een gevoel van dankbaarheid of geluk. Als poging om blijheid te tonen, terwijl je eigenlijk verdrietig bent. Of zelfs als symbool gebruiken voor de uitdrukking van: ‘smiling through the pain’.

Pirouette of hoedje van de koning? 🙆‍♀️

Ook deze smiley roept vaak verwarring op. Maakt de vrouw een pirouette? Doet ze mee aan hoedje van de koning? Of is ze aan het juichen? Het antwoord zal je waarschijnlijk verrassen: de vrouw maakt het Japanse gebaar voor ‘OK’. Weer wat geleerd!

Smiley met ogen dicht en een traan 😪

Deze smiley stuur je vooral als je teleurgesteld of verdrietig bent, toch? Kan, maar eigenlijk is de betekenis van deze emoji heel anders. Hij staat namelijk voor een slapend persoon. Vooral in manga’s worden slapende poppetjes vaak afgebeeld met een traan/snottebel. 

Nadenkende man 🙇‍♂️

Hoewel het lijkt alsof deze man diep aan het nadenken is, is de echte emoticon-betekenis heel anders. Het is namelijk opnieuw een Japans gebaar. De man maakt een buiging, wat in Japan een teken voor respect en dankbaarheid is. 

Deze categorieën emoticons zijn er

Kijk je naar het emoji-toetsenbord op je telefoon, dan zijn de emoticons verdeeld onder een aantal categorieën. Welke zijn er allemaal?

Smileys & Personen

In deze categorie vind je alle smileys en personen. Je kunt ze gebruiken om bepaalde emoties uit te drukken. Zoals verliefdheid met het poppetje met hartjes-ogen. Ook vind je er verschillende figuren. Van een prins tot een elf en van een brandweerman tot een astronaut.

Dieren & Natuur

De naam zegt het al: in deze categorie vind je alle dieren en elementen uit de natuur. Zo vind je er emoticons van een poedel, panda en zelfs een eenhoorn. Laten zien dat je heerlijk op vakantie bent? Dan stuur je natuurlijk gewoon de emoji van de lachende zon. Toont gelijk hoe hoog je geluksgevoel is. 

Eten & Drinken

Je roomies laten weten waar je zin in hebt vanavond? Dan is deze categorie je favoriet. Hierin vind je een heleboel etens- en drinkwaren. Van pizza tot ijsjes en watermeloen. In één emoji laat je weten wat er op het boodschappenlijstje moet komen.

Activiteiten

Deze categorie staat volledig in het teken van activiteiten. Je hebt figuurtjes die fietsen, zwemmen en zelfs jongleren. Ook vind je er emoji van prijzen, medailles en andere sportvoorwerpen. Leuk als je je maatjes uit wilt nodigen voor een potje voetbal. 

Reizen & Plaatsen

In deze categorie vind je alles rondom gebouwen, locaties en voertuigen. Je hebt er emoticons van een vulkaan, een moskee, een tram, een auto: noem het maar op. Ook staan er bekende bezienswaardigheden tussen. Zoals de Tokyo Tower of het Vrijheidsbeeld.

Objecten

Zoek je een bepaald voorwerp als emoji? Ook die zijn er. In de categorie ‘Objecten’ vind je huishoudproducten, kantoorspullen en nog veel meer. Mocht je ooit een hamer, magneet of stuk zeep nodig hebben voor je appje, dan weet je waar je moet kijken.  

Symbolen

Van hartjes tot klokken en vormen: in deze categorie vind je het allemaal. Je kunt er ook bepaalde symbolen vinden die je weleens op straat, in een gebouw of langs de weg ziet. Zoals bijvoorbeeld het ‘niet roken-symbool’, te herkennen uit het vliegtuig. 

Vlaggen

In deze categorie vind je vlaggen van alle landen, zoals die van Aruba, België of Botswana. Ook vind je er andere typen vlaggen. Denk aan de regenboogvlag of een piratenvlag.

Emojipedia: het antwoord voor al je vragen

Weet je echt even een emoji-betekenis niet? Dan kun je altijd Emojipedia raadplegen. Dit is een soort bijbel voor emoticons. Je vindt hierop alle symbolen en hun uitleg. In de zoekbalk plak je de emoticon waarvan je de betekenis wilt weten en Emojipedia laat het je direct zien. Zo weet je voortaan altijd in één klik wat iemand nu precies met dat appje bedoelt. 

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt