apple carkey digitale autosleutel
15 - 04 - 20224 min. leestijd

Apple CarKey: de digitale autosleutel voor je iPhone

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Stel je voor: je hebt gigántische haast en rent de deur uit. Naar je auto toe. Tegelijkertijd zoek je je autosleutel, maar o jee: vergeten! No stress, want met Apple CarKey open én start jij je waggie met je iPhone of Apple Watch. Hoe dat werkt? Check hier alles over deze wel heeeeeel vette feature van Apple.

Dit is Apple CarKey, de digitale autosleutel voor je iPhone

Let’s talk about magic! Apple CarKey is een functie waarbij je je iPhone of Apple Watch omtovert tot digitale autosleutel. Met deze functie maak je je auto open en kun je zelfs de motor starten.

Wat je daarvoor moet doen? Je houdt je telefoon bij je autoslot en … poef! Hij gaat zomaar open. Hoewel het als tovenarij klinkt, heeft Apple deze technologie heel slim uitgewerkt. Voor extra veiligheid kun je bovendien instellen dat je voor het openen van je auto eerst je iPhone moet ontgrendelen. Met Face ID bijvoorbeeld.  

Met deze functie hoef jij je dus nooit meer zorgen te maken als je je autosleutel vergeten of even kwijt bent. Je houdt gewoon je gadget ertegenaan en … gaan met die banaan!

hoe werkt apple carkey digitale autosleutel

Hoe werkt de Apple CarKey?

De digitale autosleutel werkt op je iPhone op dezelfde manier als betalen via Apple Pay. Je moet je autosleutel toevoegen aan de Wallet-app van je iPhone en connecten met de app van je auto. Daarover later meer. Vervolgens houd je je telefoon bij de NFC-lezer van de auto om ’m te ontgrendelen. Waar die NFC-lezer zit? Meestal in de deurgreep.

Daarna kún je instellen dat je jezelf moet identificeren. Bijvoorbeeld via Face ID of Touch ID. Op die manier wordt de deur ontgrendeld. Verder kun je ook de auto starten met je smartphone, als je je telefoon op een NFC-matje legt in de auto. Naast starten en openen kun je ’m ook op slot doen. Zo heb je je sleutels echt niet meer nodig!

CarKey is toegevoegd vanaf iOS 13.6 en watchOS 6.2.8. En natuurlijk heb je een nieuwe bak nodig. Want op die mooie oldtimer van je werkt de Apple CarKey niet. Maar daar vertellen we je hieronder meer over.

Met deze iPhones kun je een digitale autosleutel gebruiken

Om CarKey te kunnen gebruiken, heb je een van de volgende iPhones nodig:

De Apple CarKey werkt automatisch. Je ontgrendelt je auto zonder dat je een app hoeft te openen. Daarvoor wordt er wel gebruikgemaakt van de zogenaamde Background Tag Reading-technologie. Waarom dat belangrijk is? Deze is alleen beschikbaar op de iPhone XR en nieuwer.

De volgende Apple Watch-modellen kun je ook gebruiken als digitale autosleutel:

 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch Series 7
 • Apple Watch SE

Welke auto’s zijn geschikt voor Apple CarKey?

Het goede nieuws: het aantal auto’s dat gebruikmaakt van de digitale autosleutel zal alleen maar groeien. Het iets minder goede nieuws: Apple CarKey kan alleen met auto’s met een bouwjaar vanaf 2020.  

Dat geldt bijvoorbeeld voor alle BMW’s na 2020: 1 Series, 2 Series, 3 Series, 4 Series, 5 Series, 6 Series, 8 Series, X5, X6, X7, M5, M8, X5 M, X6 M en Z4.

Ook automerken Genesis en Kia hebben auto’s die met de digitale autosleutel kunnen worden geopend. De Kia Niro uit 2022 is er bijvoorbeeld een van. Apple geeft verder aan dat veel automerken zullen volgen. Kom maar door!

Zo kun je Apple CarKey instellen

Wat je moet doen om je iPhone te transformeren tot digitale autosleutel? In het kort: je koppelt de autosleutel aan je Wallet-app. Daarbij heb je ook de app van de autofabrikant nodig om alles goed in te stellen. What else? Je moet de iPhone laten connecten met de NFC-lezer in je waggie. Even later vind je CarKey in de Wallet-app.

Ben je van plan om van je iPhone een autosleutel te maken? Dan hebben wij alvast een lijstje gemaakt met benodigdheden, zodat jij weet hoe je de Apple CarKey gebruikt:

 • Een auto die geschikt is voor de Apple CarKey. Tip: check even bij de fabrikant of dealer of je auto hiervoor geschikt is.
 • Een iPhoneXS of nieuwer of een Apple Watch Series 5 of nieuwer. Daarbij heb je de nieuwste versie van iOS nodig.
 • Een AppleID waarmee jij altijd inlogt in iCloud.
 • Voeg de autosleutel toe aan je AppleWallet op de iPhone.
 • Volg de instructies om een digitale sleutel in te stellen voor je auto. Dit kan met de app van de autofabrikant of via het display van je auto.
 • Op een gegeven moment plaats je de iPhone op de NFC-sleutellezer. Je telefoon en auto worden nu gekoppeld.
 • Heb je je iPhone gekoppeld aan je auto? Tik dan op ‘Gereed’.

Nog een bonustip: je kunt in de Apple CarKey app ook toegang tot je auto aan anderen geven. Dat kan tijdelijk zijn of voor altijd. Handig als je oom even je auto wil lenen. Dan geef je hem gewoon toegang tot de auto voor de tijd dat hij ’m van je leent. Via iMessage kun je je digitale sleutel doorsturen.

Sleutel aan Apple Watch toevoegen?

Heb je de autosleutel toegevoegd op je iPhone? Dan wordt deze waarschijnlijk ook automatisch toegevoegd aan je gekoppelde Apple Watch. Als dit niet zo is, kun je ’m ook handmatig toevoegen aan je Apple Watch. Kies in de Apple Watch-app voor je gekoppelde iPhone op ‘Wallet en Apple Pay’ en tik hierna op ‘Voeg toe’ naast de autosleutel.

Als je je auto niet kunt openen met je telefoon …

Is het nog niet mogelijk om jouw auto te openen met je telefoon? Don’t worry. Om je te troosten hebben we wel vijf grandioze CarPlay apps voor je op een rijtje gezet. Deze apps heb je nodig om te genieten achter het stuur én veilig te blijven rijden!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt