Helm_Appen_op_de_fiets_Tele2
01 - 07 - 20192 min. leestijd

Appen op de fiets? No way! Dit zijn de nieuwe regels

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Onderweg naar huis even bellen met je lover op de fiets. Of al rijdend een appje sturen dat je iets later bij die gave club bent. We all do it!  Maar weet je ook hoe gevaarlijk het is? En dat je een fixe boete riskeert? Houd je handen aan het stuur en je ogen op de weg: gewoon zoals het hoort. Dit zijn de nieuwe regels voor appen op de fiets.

Vanaf 1 juli wettelijk verbod voor appen op de fietsAlarm_Appen_op_de_fiets_Tele2

Je herkent jezelf er vast in: al fietsend zoek je nog even een adres op via Google Maps. En klinkt er een stom liedje door je oordopjes, scrol je snel even door je Spotify-lijst. De smartphone is een onderdeel van onze fietsgedrag. Maar niet voor lang meer! Want wie vanaf 1 juli nog met een telefoon in de hand rijdt, riskeert een fixe boete van €95. Dat zou zonde zijn van al die welverdiende centen, toch? 😉

Wanneer maak ik wel of niet een overtreding?

Voor de mega smartphone addict wordt dat niet appen op de fiets even afkicken. Toch is het niet helemaal waar dat je niets meer met je smartphone op de weg mag. Wanneer maak je een overtreding en wanneer niet? Wij zetten de regels op een rijtje.

Overtreding: ja of nee?

Je maakt een overtreding als je je telefoon tijdens het fietsen in je hand houdt. Dit geldt dus voor als je appt, belt, navigeert of zelfs even een leuke tune uitzoekt. Het maakt eigenlijk niet uit wat je met je smartphone doet. Je ogen horen op de weg, je handen aan het stuur en je telefoon in je broekzak.

Stilstaand bedienen is toegestaan

Sta je bij een stoplicht of langs de kant van de weg? Dan kun je zeker even op je telefoon kijken. Het belangrijkste is dat je echt stilstaat, ander verkeer niet hindert én je niet deelneemt aan het verkeer. Wil jij je lover dus even laten weten dat je een heerlijke pizza gaat halen in plaats van boodschappen? Parkeer je bike even op de stoep en haal die telefoon dan pas tevoorschijn. Dat mag!

Handsfree mag

Kun je echt dat belletje niet uitstellen tot na het fietsen? Go handsfree!  Plug je oordopjes in en houd tijdens het bellen je aandacht bij het verkeer. En weet je echt de weg niet te vinden in die onbekende stad? Plaats je mobiel in een houder aan je stuur en navigeer de route alsnog. Zodra je je telefoon niet aanraakt en het kijken op je scherm niet tot gevaarlijk gedrag leidt, zit je oké.

Deze zomer gave routes ontdekken? Check deze fiets apps. Of vind de weg naar iedere bestemming met deze beste navigatie apps.

Muziek luisteren? Nee tegen noise cancelling

We weten het: er is niets lekkerder dan met je favo track op een stuk te gaan fietsen. We. Love. It. Geruchten gingen dat dit helemaal niet mocht, maar… dat is niet waar! Luister je muziek handsfree, dus met een koptelefoon of oordopjes, dan is dat toegestaan. Het enige waar je op moet letten is dat je het verkeer nog kunt horen. Dus, laat die noise cancelling hoofdtelefoon maar thuis en stop één oordopje in je oor. Of zet je tune op het laagste volume. Dit luistert misschien minder fijn, maar dan riskeer je in ieder geval geen boete of je leven. 😉

Wat vind jij van de nieuwe regels over appen op de fiets?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt