android update
06 - 04 - 20225 min. leestijd

Waarom een Android update zo belangrijk is

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Dat fe-no-me-na-le gevoel als je net een nieuwe telefoon hebt gekocht. Shining, shimmering, splendid. Die nieuwigheid. Die snelheid. Die power. Alles is fijn aan een nieuwe telefoon. Dat gevoel wil je natuurlijk vasthouden! And guess what? Wij weten hoe. Je telefoon updaten. Bij Android telefoons doe je dat met een Android update. En daar gaan we het nu over hebben. Yi-haa!

Waarom krijgen telefoons updates? 

Android updates zijn belangrijk om je telefoon in topvorm te houden. Zo download je met een update de nieuwste functies, de beste beveiliging en vinden er ook bugfixes plaats. Chill! Met andere woorden: je telefoon voelt weer als nieuw na zo’n update. Hij gaat dankzij deze vernieuwingen ook met de tijd mee. Dat wil jij toch ook?

Hoe installeer ik een Android update? 

Wil je je Android-besturingssysteem updaten? Check dan snel of er een update beschikbaar is en hoe je deze meteen installeert:

  • Open het instellingenmenu van je telefoon.
  • Tik op ‘Over deze telefoon’.
  • Kies voor ‘Systeem-updates’.
  • Tik op ‘Controleren op updates’.
  • Druk op ‘Downloaden’ als er een update beschikbaar is.
  • Gedownload? Druk dan op ‘Installeren’ om je Android-versie te updaten.

Let op: Android telefoons kunnen veel van elkaar verschillen. Zowel qua look & feel als besturingssysteem en menu’s. Daarom kan het bij jouw telefoon net iets anders werken.

Daarom altijd meteen de nieuwe Android update installeren 

Een Android update verschijnt niet voor niets. Het betekent dat het besturingssysteem weer een beetje is verbeterd. De ene keer op meer vlakken dan de andere keer. Maar elke update is belangrijk. Wat de belangrijkste reden is voor een update? Veiligheid. Internetcriminelen zoeken vaak ingangen om informatie te bemachtigen van je telefoon. En natuurlijk is het Android besturingssysteem veilig. Maar hoe meer tijd er zit tussen twee updates, hoe groter de kans dat internetcriminelen maniertjes vinden om in te breken.

Een Android update installeren zorgt ervoor dat je telefoon nóg beter wordt beschermd. Lekken worden gedicht en je telefoon is weer een stukje veiliger. Ons advies qua Android update? Instaleer ’m zo snel mogelijk!

Alles over Android 12: de laatste Android update 

Android 12 is de nieuwste versie van Android. We vertellen je hier wat deze update allemaal voor je in huis hebt.

Een mooiere én responsieve uitstraling

Android heeft met zijn nieuwste besturingssysteem alles uit de kast gehaald als het gaat om uiterlijk. Het ziet er strak en overzichtelijk uit. Ook reageert het besturingssysteem snel en omvat het mooie animaties. Naast de uitstraling mag je met Android 12 ook meer verwachten qua prestaties.

De snelste weg naar je vrienden en familie

Wat Android 12 nog meer heeft? Een snelkoppeling naar chats met je beste vrienden of anderen met wie je heel veel contact hebt. Zo hoef je niet eerst WhatsApp of Facebook Messenger op te starten om naar het gesprek te gaan. Je schuift de chat met je bestie heel makkelijk naar je startscherm. Zo kun je met één klik verder chatten. Andere pluspunten? Je kunt ook direct je gemiste oproepen, verjaardagen en andere berichten checken.

Gebruiksvriendelijke lay-out

Met Android 12 regel je allerlei dingen nóg sneller. Bijvoorbeeld de helderheid van je scherm wat dimmen. Het lettertype aanpassen qua grootte, stijl en dikte. Of het kleurenpalet wijzigen qua hoe levendig kleuren verschijnen op je telefoon. Het kan allemaal. Personaliseer je Android besturingssysteem en zorg dat het helemaal bij je past.

Privacy, microfoons en toegankelijkheid

Welke apps gebruiken de microfoon of camera van je telefoon? Dit kun je in Android 12 makkelijk inzien. En toestemmingen trek je eenvoudig weer in. Zo bepaal je per app wat wel en niet mogelijk is. You’re the boss!

Met Android 12 heb je daarmee meer controle over alles wat met je privacy te maken heeft. Dat geldt ook voor je locatiebepaling. Wil je dat apps weten waar je je bevindt? Dan kun je dit per app instellen. Wil je geen enkele app laten weten waar je precies bent? Dan kun je dit ook aangeven. Of je geeft aan dat je ongeveer zegt waar je bent. Dat is ook een optie.

Over privacy gesproken. Android 12 heeft een privacy-dashboard ingebouwd. Om snel al je privacy-instellingen in te zien en aan te passen. Dit geldt voor alle apps op je telefoon. Zo zie je bijvoorbeeld meteen welke apps je locatie weten, toegang tot je camera en microfoon hebben. Wil je dat niet? Dan kun je dit aanpassen.

Kick-start je spelletje 

Heb je geen geduld? Dan zit je met Android 12 goed. Het besturingssysteem is snel op heel veel vlakken. Zo besteed je ook minder tijd aan wachten en meer tijd aan het spelen van spelletjes. Hoe dat zit? Met Android 12 kun je spelen terwijl je downloadt. Zo speel je direct je spelletje en hoef je niet te wachten tot de volledige download is voltooid. Weer iets dat je tellie sneller maakt.

Is je batterij bijna leeg of wil je dat hij langer meegaat? Dan kun je ook de gamemodus selecteren. De graphics zijn misschien ietsje minder, maar je batterij gaat zo wel weer langer mee. Alles is mogelijk!

Welke telefoons krijgen de nieuwste Android update? 

Goed om te weten: krijgt jouw telefoon de nieuwste Android update? Dat kun je hier checken. We hebben een lijstje gemaakt met alle smartphones bij ons waarvan nu bekend is dat die Android 12 hebben of nog krijgen.

Samsung

OPPO

Xiaomi

OnePlus

Fairphone

Laatste update: 6 april 2022

Daarom krijgt niet elke telefoon de nieuwste Android update 

Android updates kunnen je telefoon weer als nieuw laten voelen. Datzelfde geldt voor iOS updates voor iPhone modellen. Toch blijven deze updates niet je hele leven lang komen. Op een gegeven moment worden er geen updates meer uitgegeven voor een telefoon. Balen! Waarom dat zo is? Dat heeft vaak met de leeftijd van je smartphone te maken. Hoe ouder hij is, hoe groter de kans is dat hij geen updates meer krijgt.

Nog heel lang Android updates krijgen?

Heb je een Android telefoon die geen updates meer krijgt? Dan wordt het wel tijd voor een nieuwe. Goed nieuws: wij hebben veel toppers die staan te trappelen voor jou. Bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S22 Ultra. Of de iPhone 13 Pro. Daar kun je nog jaaaaaaaren mee vooruit, want die krijgt nog heel lang iOS updates.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt