04 - 04 - 20234 min. leestijd

Je Android telefoon is besmet met flubot, wat nu?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je hoort het nog steeds: mensen die op vage linkjes in sms’jes klikken en dan gescamd worden door internetcriminelen. Zeg maar dag tegen je bankgegevens 🙁 Hoe slim je ook denkt te zijn, bijna ie-der-een kan hierin trappen. Wat die linkjes nou precies doen? Ze kunnen ervoor zorgen dat je Android telefoon besmet raakt met een flubot. No good! Hier lees je alles over deze malware en hoe je er weer vanaf komt.

Wat is flubot malware precies? 

Flu-watte? Een flubot dus. Dat is malware die door internetcriminelen gebruikt wordt om je bankgegevens te stelen. Dit gaat op een super sneaky manier. Je krijgt bijvoorbeeld een sms van zogenaamd de PostNL om je pakketje te volgen. Zou je zomaar in kunnen trappen als je net een nieuwe croptop bij je fave webshop hebt besteld! 

Vaak staat er in deze sms’jes dat je een app moet downloaden, maar die app is dus een vermomming voor de flubot. Vanaf de seconde dat de app op jouw tellie staat, kunnen de criminelen bij al je gegevens en andere apps. Hell to the no, dat wil je niet. Want ze kunnen dan gewoon je echte bank-app vervangen voor een neppe. Wat er dan gebeurt als je inlogt? Je raadt ‘t al: je gegevens worden gestolen en hup, daar gaat je geld. 

Een ander naar trucje dat ze gebruiken is een bericht sturen waarin staat dat je een veiligheidsupdate moet doen. Ook dit is natuurlijk über verleidelijk om meteen op te klikken. Maar nope, niet doen! 

Flubot op je Android telefoon herkennen: zo doe je dat

Trust us, een flubot kan voor veel ellende zorgen. Zorg dus dat je dit never nooit niet op je smartphone krijgt. Wat tips om het potentiële gevaar te herkennen:

  • Check of de info in de sms’jes die je krijgt klopt. Als je helemaal geen pakketje verwacht, krijg je natuurlijk ook geen sms van een pakketdienst. Heb je wel iets besteld? Ga dan gewoon naar de website en vul daar je track&trace code in.
  • In dit soort flubot sms’jes is het taalgebruik vaak slecht. Spot je veel dt-fouten? Rare spaties? Missende letters? Weg d’r mee!
  • Last but not least: neem het zekere voor het onzekere en klik sowieso nooit op linkjes in sms’jes. 

Kan een iPhone ook flubot krijgen?

Snel antwoord: jup. Flubot virussen komen vooral voor op telefoons met Android, zoals Samsung en Xiaomi. Hoe dit kan? Nou, omdat je op deze smartphones apps kunt installeren die niet in de Play Store staan. Dit maakt het voor de internetcriminelen een stuk makkelijker. Maar, ook met een iPhone kun je ten prooi vallen aan deze scam. Je krijgt ook een sms’je, maar dan word je naar een website gestuurd waar je je Apple ID gegevens in moet vullen. Andere tactiek, helaas dezelfde uitkomst. Je belangrijke gegevens kunnen zo makkelijk gestolen worden.

Flubot malware verwijderen van je telefoon

Whoops, heb je toch per ongeluk op een linkje geklikt uit een shady sms? Fix dan dat de flubot malware zsm van je telefoon verdwijnt. Flubot verwijderen kan op twee manieren. Sashay away

Manier 1: opnieuw opstarten in de veilige modus

Je kunt verdachte apps op je smartphone verwijderen door ‘m opnieuw te starten. Let’s go.

Je Android telefoon opnieuw opstarten in de veilige modus:

  1. Houd de aan/uitknop van je smartphone lang ingedrukt.
  2. Druk een paar seconden op de knop ‘Uitschakelen’.
  3. Laat weten dat je in veilige modus wilt opstarten door op ‘OK’ te tikken.
  4. Je telefoon start nu in veilige modus op. De verdachte app start hierdoor niet vanzelf op.
  5. Verwijder de verdachte app.

Je iPhone opnieuw opstarten in de veilige modus:

  1. Zet je iPhone uit.
  2. Wacht een paar seconden en start hem opnieuw op.
  3. Houd de volumeknop omlaag ingedrukt als je scherm oplicht. Doe dit tot het Apple-logo verschijnt. 
  4. Je iPhone start nu in veilige modus op.
  5. Verwijder de verdachte app.

Manier 2: je smartphone terugzetten naar fabrieksinstellingen

Twijfel je of het opstarten in veilige modus heeft gewerkt? Of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Zet dan je telefoon terug naar de fabrieksinstellingen. Onthou wel, je verwijdert dan de malware, maar ook al je andere apps, bestanden en gegevens. Maarja, alles beter dan zo’n naar virus. 

Je Android telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen:

  1. Ga naar het Instellingenmenu.
  2. Scroll naar beneden en kies ‘Algemeen beheer’.
  3. Scroll naar beneden, kies ‘Resetten’ en dan ‘Fabrieksgegevens herstellen’.
  4. Kies ‘Resetten’ en vervolgens ‘Alles verwijderen’.

Je iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen:

  1. Open de ‘Instellingen’ app.
  2. Ga naar ‘Algemeen’.
  3. Tik op ‘Stel opnieuw in’.
  4. Tik op ‘Wis alle inhoud en instellingen’.
  5. Voer je toegangscode in en tik op ‘Wis iPhone’.
  6. Voer, als dat wordt gevraagd, het wachtwoord van je Apple ID in.

Negeer linkjes uit onverwachte sms’jes

Met een Android telefoon kun je het beste altijd kritisch zijn op de linkjes die in sms’jes staan. Helemaal als de pagina achter zo’n link je vraagt een app te installeren of om gegevens in te vullen. Het beste kun je in je browser naar de website van de afzender gaan, bijvoorbeeld van je pakketdienst. En dus niet op een linkje uit het sms’je klikken dat je een verzending kunt volgen. Scheelt een boel ellende!

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt