Android 13
04 - 10 - 20223 min. leestijd

Android 13: All you need to know

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Attentie, attentie. Android gebruikers, opgelet! Android 13 is dé nieuwe update voor je telefoon. Check hier alles wat je moet weten over de nieuwste software voor je Android telefoon.

Wat is Android 13?

Android 13 is de allernieuwste versie van het besturingssysteem voor je telefoon of tablet. Ieder jaar kondigt Google een nieuwe, grote software-update aan vol spectaculaire verbeteringen en nieuwe functies. Dit jaar is tijdens het Google I/O event de nieuwste versie van Android aangekondigd, namelijk Android 13. En dat belooft veel goeds.

Alle belangrijke verbeteringen en nieuwe functies in Android 13

Android 13 heeft veel moois voor je in petto. Echte grote veranderingen zijn er niet aangekondigd, maar er zijn zekerrrr wat nieuwe updates die je echt niet wilt missen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe icoontjes, toffe kleurthema’s, andere soort pushmeldingen én wat verbeteringen voor je Google Assistent. Check it out!

Android 13 2022

Het design

Bij Android 12 werd er een compleet nieuw design gelanceerd. Android 13 heeft iets minder drastische upgrades op het gebied van design. Het ontwerp van je besturingssysteem blijft in grote lijnen hetzelfde. Maar… Niet helemaal! Je vergrendelscherm krijgt namelijk een kleine make-over. Je kunt je klok namelijk kleiner maken, zodat je de voorvertoning van je meldingen beter kunt lezen. Ook nice: je kunt je app-icoontjes aanpassen op basis van het thema dat je gekozen hebt. Ook je music player matcht bij Android 13 lekker met het artwork van het nummer dat je luistert.

Pushmeldingen worden minder pusherig

De likes op Instagram, meldingen van BeReal en nieuwe matches op Tinder zijn leuk en aardig, maar soms word je toch een beetje gek van al die pushmeldingen. Android 13 zorgt dat apps altijd toestemming moeten vragen om notificaties te sturen. Chill, want zo worden die pushmeldingen een stuk minder pusherig! Je hebt dus zelf in de hand hoe en of een app je ‘lastig mag vallen’ met hun meldingen.

Verbeteringen voor Google Assistent

Heb je op dit moment al een Android telefoon? Als je de thuisknop lang genoeg ingedrukt houdt, krijg je automatisch de Google Assistent te zien. Bij Android 13 wordt het mogelijk om deze functie uit te zetten. Zo is je Assistent niet meer gekoppeld aan een fysieke knop.

Meer privacy

Met Android 13 ben je nog meer baas over je eigen privacy. Je kunt namelijk nu zelf apps toegang geven tot bepaalde mediatypen. Stel bijvoorbeeld in of die ene app waarmee je foto’s bewerkt ook toegang krijgt tot je microfoon. En bepaal zelf of die app om audio mee te bewerken ook toegang krijgt tot je foto’s en video’s. Ook kun je ervoor kiezen om slechts toegang te geven tot een selectie mediabestanden. Chill, want zo hoef je niet in één keer je gehele fotobibliotheek te delen met social media apps.

Zuinigere Bluetooth

Bluetooth kost altijd batterij. Maar, met Android 13 is het gebruiken van Bluetooth zuiniger dan ooit! Dit komt door een nieuwe functie, die LC3 heet. Luister je met je draadloze oordopjes of verbind je je telefoon met je draadloze speakers? Dan gaat je telefoon langer mee op een batterijlading.

Meertalige apps

Ben je meertalig of probeer je een nieuwe taal onder de knie te krijgen? Goed nieuws! Android 13 maakt het mogelijk om per app een taal in te stellen. Je zakelijk mail in het Engels instellen, WhatsApp in het Portugees en Instagram in het Nederlands? Het kan allemaal!

Welke apparaten krijgen Android 13?

Nieuwsgierig of jouw telefoon binnenkort ook Android 13 krijgt? We get it. De meeste nieuwe telefoons van bijvoorbeeld Samsung, OPPO en Xiaomi krijgen Android 13. Deze telefoons van Tele2 krijgen de update binnenkort sowieso:

Wanneer komt Android 13 uit?

Android 13 is sinds augustus 2022 al beschikbaar voor Google Pixels telefoons. Heb je een telefoon van een ander merk? Het kan dan even duren voordat je telefoon ready is voor de nieuwe update. Dit komt omdat fabrikanten Android op maat moeten maken voor hun telefoons. Wanneer je de update krijgt, is dus afhankelijk van welke telefoon je precies hebt.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt