20 - 09 - 20174 min. leestijd

Alles over 4G

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Supersnel internet, altijd en overal in Nederland. Met het supersnelle 4G-internet van Tele2 is dat nu heel gewoon. Omdat dit toch stiekem wel best bijzonder is, vinden wij dit een mooi moment om je alles over 4G te vertellen. Niet alleen waar de naam vandaan komt, maar ook wat er dankzij dit snelle mobiele internet nu allemaal mogelijk is. Let’s go!

Wat is 4G?

4G is de afkorting voor vierde generatie. Nu denk je misschien: vierde generatie van wat? Het antwoord: van mobiele netwerken. De eerste mobiele netwerken, dat zijn de ‘1G-netwerken’, gingen in Nederland in de eighties en nineties in de lucht. Al snel volgde 2G en vlak na de eeuwwisseling werd 3G uitgerold. 4G is het nieuwste type mobiele netwerk. Een andere naam hiervoor is LTE: Long Term Evolution.

Met 2G en 3G internet was het al mogelijk om te internetten via het mobiele netwerk. Echt snel ging dat alleen nog niet. Even snel je favoriete serie streamen? Met 2G was dat überhaupt niet mogelijk en met 3G kan dat alleen in lage kwaliteit. Daarom heeft Tele2 een supersnel en modern 4G-netwerk gebouwd. Zo kan je alle mogelijkheden van je smartphone benutten!

Hoe snel is 4G van Tele2?

Ons 4G-only netwerk haalt indrukwekkende snelheden. In testomgevingen haalden we al snelheden van 225 megabit per seconde, wat neerkomt op een downloadsnelheid van ruim 28 megabyte per seconde. Wel is het goed om te weten dat de snelheid van 4G afhankelijk is van een aantal factoren:

  • Jouw afstand tot de zendmast
  • Drukte op het netwerk

Duizenden zendmasten zorgen ervoor dat jij overal in Nederland verbinding hebt met ons netwerk. Je ziet deze masten op veel plaatsen. Bijvoorbeeld op gebouwen in de stad of langs de snelweg boven geluidsmuren. Je afstand tot zo’n zendmast heeft invloed op de snelheid. Sta je dichtbij een zendmast, dan is de internetsnelheid hoger dan wanneer je er verder vanaf staat.

Ook de drukte op het netwerk heeft invloed op jouw internetsnelheid. Dit merk je misschien wel op bijvoorbeeld Koningsdag. Je viert dan samen met duizenden anderen op een gezellige locatie een feestje. Vrijwel al deze mensen hebben een smartphones met 4G internet. Het is dan druk ‘in de lucht’, waardoor de snelheid minder hoog is dan normaal. Gelukkig heeft ons moderne netwerk heel veel capaciteit, wat betekent dat wij de drukte goed aan kunnen.

Wat zijn de voordelen van 4G?

4G voordelen Tele24G heeft meerdere voordelen. Niet alleen is er geen sneller type mobiel internet, het heeft ook landelijke dekking. Dit betekent dat je nagenoeg overal in Nederland, dus ook in een hutje op de hei, mobiel verbonden bent. Dankzij de hoge snelheden kun je supersnel berichtjes versturen. Ook deel je, zonder haperingen, selfies en ontvang je deze in no-time.

De hoge snelheden van 4G zorgen ervoor dat je in hoge kwaliteit muziek en video’s kunt streamen. Zo heb je altijd en overal in Nederland toegang tot je favoriete artiesten, films en series. Iets dat tien jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden.

Extra voordeel: 4G is niet alleen van toepassing op internet, maar ook op de belkwaliteit. Met VoLTE – Voice over LTE – kun je in HD-kwaliteit bellen. Iemand is tijdens een telefoongesprek dan veel beter te verstaan dan bij een belletje via 3G. Nooit meer ‘Hè?’, ‘Wat?’ of ‘Huh?’!

Wat kan ik met 4G?

Goed, je weet nu als geen ander wat 4G is, hoe snel het is en wat de voordelen zijn. Tijd om concrete voorbeelden te geven van de mogelijkheden van 4G van Tele2. Let wel: het hangt dus van je afstand tot de zendmast en de drukte op het netwerk af hoe hoog je 4G-snelheid is. Dat kan dus elk moment verschillen!

Foto’s versturen via WhatsApp

WhatsApp is de perfecte manier om je tofste (vakantie)kiekjes met je familie en vrienden te delen. Sterker nog: de app heeft nu een automatische albumfunctie, zodat deze foto’s automatisch in een overzichtje worden geplaatst. Ideaal, kortom, om veel foto’s te delen. En met 4G van Tele2 gaat dat sneller dan ooit. Waarom? Allereerst worden foto’s van WhatsApp automatisch verkleind naar maximaal 500 KB. In een paar seconde tijd kun je al meer dan tien foto’s versturen.

Liedjes streamen

Zonder te haperen muziek streamen is met 4G ook geen probleem. Luister je in een hoge geluidskwaliteit van 320 kbps muziek? Dan is een minuut aan muziek ongeveer 2,4 MB. Een gemiddeld nummer duurt ongeveer 3,5 minuten. Dit komt neer op een bestandsgrootte van ongeveer 6 MB. Gaan we ervan uit dat een muziek-cd uit 12 nummers bestaat? Dan kom je neer op ongeveer 72 MB voor één album. Een album sla je dus heel snel offline op. Rapido!

Je favoriete serie in no-time bufferen

Nu we het over muziek streamen hebben, ben je vast ook benieuwd wat een uurtje aan streamen doet. In gemiddelde kwaliteit is dat 700 MB. Met 4G heb je hierbij nooit meer last van bufferproblemen. Om te beginnen met afspelen is met 4G het eerste deel van je serie of film namelijk zó ‘gebufferd’! Tijdens het afspelen zorgt je verbinding ervoor dat dit geen moment hapert.

1G, 2G, 3G, 4G… is 5G de opvolger van 4G?

Hoe fascinerend de snelheid van 4G ook mag zijn: voor de toekomst is het niet genoeg. De vraag naar data blijft groeien en apps zullen steeds meer data met hogere snelheid nodig hebben. Daarom wordt er wereldwijd al druk onderzoek gedaan naar een techniek voor 5G-internet. Hierbij moet de snelheid minimaal 100 megabit per seconde, maar de gestelde topsnelheid moet 20 gigabit per seconde worden. Daarmee kun je meerdere films van je streamingdienst in een paar seconde offline opslaan! We zijn benieuwd wat de gemiddelde snelheid van dit draadloze internet wordt. Momenteel is dit nog echt toekomstmuziek, maar wie weet horen we er snel meer over.

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt