23 - 06 - 20172 min. leestijd

5G-internet via de satelliet dichterbij dan je denkt?

Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Online gamen op een onbewoond eiland, videootje streamen op de Mount Everest of Facetimen in de rimboe? Onmogelijk, zou je misschien zeggen: daar héb je helemaal geen mobiel internet! Klopt, maar straks misschien wel, als er 5G-internet via de satelliet komt. Al is het écht nog toekomstmuziek. De komst zal nog lang duren, maar een begin lijkt misschien te zijn gemaakt.

4G-internet is je vast al wel bekend. Ideaal om overal in Nederland kapot veel MB’s te knallen. State of the art: het nieuwste 4G-netwerk van Nederland. Maar het mooie aan technologie is dat het nooit ‘af’ is. Er wordt altijd gekeken naar de volgende stap. Kijk maar naar je telefoon: die is waarschijnlijk toch écht veel beter dan dat ding dat je vijf jaar geleden nog had. Om dezelfde reden wordt er nu ook gekeken naar een opvolger van het huidige, state of the art 4G-internet

De ‘next step’ van mobiel internet: 5G!

Voor mobiel internet is de ‘next step’ 5G-internet. Overheden, infrastructuurbedrijven en providers zijn er al behoorlijk druk mee. Vooral om te bepalen wat de ‘standaard’ voor 5G-internet wordt. Welke techniek gaan ze gebruiken om straks de beloofde 5G-snelheid van 1 gigabit per seconde te bereiken? Het staat dus nog wel echt in de kinderschoenen.

De ESA – de NASA van Europa – weet wat het wil: 5G-internet via satellieten. Samen met zestien andere bedrijven en organisaties is dit waar de Europese ruimtevaartorganisatie zich voor hardmaakt.

Landelijke dekking? We-reld-wij-de dekking!

5G wereldwijde dekking Tele2Maar waarom eigenlijk? Omdat het kan! En omdat 5G-internet via de satelliet veel voordelen zou hebben. Zo ben je qua verbinding niet afhankelijk van of er een zendmast in de buurt is. Providers hoeven voor de 5G-uitrol dan niet in stad en land zendmasten neer te zetten. Het signaal komt namelijk uit de lucht. Satellieten ter vervanging van zendmasten.

Super high-tech Star Wars-shizzle natuurlijk, maar óók functioneel. Hiermee zou wereldwijde dekking van mobiel internet namelijk écht mogelijk kunnen zijn. Zeker bij een ramp of als iemand verdwaalt in het oerwoud kan dat levens redden. Diegene kan dan via 5G om hulp roepen.

Coming soon?

Voor het zover is, zijn we wel een paar jaartjes verder. Dit soort ontwikkelingen zijn natuurlijk nooit zomaar af. En bovendien zullen er aardig wat satellietjes de ruimte in moeten worden geknald. Bij de ESA zien ze dat helemaal zitten.

“5G is een mooie kans voor ruimtevaartorganisaties en satellieten om een belangrijke rol te spelen in de toekomstige communicatiemogelijkheden”, vertelt Magali Vaissiere, die bij de ESA over telecommunicaties gaat. “Wij gaan nu een bouwtekening met daarin een plan van aanpak maken om meer voorstanders te krijgen in Europa.”

Wordt dus vervolgd! 5G-internet via de satelliet, waarvoor zou jij het gebruiken?

Deel dit artikel

Interessante artikelen

We denken dat je dit leuk vindt