Zelf maatregelen nemen
Als je je bewust bent van de risico’s op internet kun je ook na gaan denken over wat je zelf kunt doen. Even als geheugensteuntje of springplank voor wat maatregelen die je zelf kunt nemen. Wacht hier ook niet mee.
Tussen de 5 en 10% van alle computers is onderdeel van een botnet. Dat betekent dat computers besmet zijn met een virus, en deelnemen aan schadelijke activiteiten, zonder dat hun eigenaar dat weet. Daar willen we een eind aan maken. Daarom organiseren de internetproviders van Nederland gezamenlijk de actie Grote Schoonmaak. Trek er vandaag een kwartier voor uit, en scan jouw computer(s) op virussen en andere troep. Dan weet je dat jouw computer schoon is, een veilig gevoel! Kijk voor meer informatie op veiliginternetten.nl.
Generieke maatregelen
Wees kritisch en maak verstandig gebruik van internet. Zorg dat je software, met name beveiligingsprogramma’s, je browser, besturingssysteem en bijvoorbeeld Java plugins up-to-date zijn.
Let goed op of je vertrouwd bent met bepaalde software voordat je die downloadt. Ga eerst voor jezelf na of het echt de moeite waard is om het te installeren.
En check ook of die software weer eenvoudig (en compleet) te verwijderen is. Wijzig je wachtwoorden regelmatig. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende sites of toepassingen, en niet één voor alle.
Beveilig je draadloze netwerk met een wachtwoord. Reageer nooit op bedelbrieven of verzoeken om uw persoonlijke gegevens door te sturen, te laten verifiëren etc.
Maatregelen tegen spam
Er bestaat geen simpele remedie tegen spam. Alleen een combinatie van maatregelen zal je beter beschermen tegen spam.
Installeer een spamfilter. Deze zit inbegrepen in Veilig Internet van Odido.
Overwin je nieuwsgierigheid en plaats e-mail van onbekende afzenders ongeopend in de prullenmand.
Reageer niet op ongevraagde mails, ook al bieden ze de mogelijkheid om je van de desbetreffende verzendlijst af te melden.
Gebruik verschillende e-mailadressen voor verschillende doeleinden. Vertel je relaties nooit zomaar je privé e-mailadres. Zet die ook niet klakkeloos in CC’s. Stuur niet zomaar emails door met waarschuwingen over virus X, Y of Z. Voor je het weet ben je zelf het virus! Meld ongewenste email aan bij spamklacht of spamcop. Spamcop legt jouw klacht neer bij de desbetreffende Internet Service Provider van de afzender.
Maatregelen tegen spyware
Houd je besturingssysteem (Microsoft Windows, Mac OS, Linux etc.) up-to-date. Zorg dat je de laatste (security) updates installeert.
Controleer de beveiligingsinstellingen van je webbrowser en zorg ook hier dat je de laatste updates hebt geinstalleerd (zie website webbrowser).
Gebruik een firewall.
Surf en download op een veilige manier. Download alleen programma’s van websites die je vertrouwt. Maar realiseer je ook dat een populair programma niet altijd veilig hoeft te zijn.
Klik nooit zomaar op “Ik ga akkoord” of “OK” om een venster te sluiten.
Klik in dergelijke gevallen op de “x” in een van de hoeken van het dialoogvenster.
Wees voorzichtig met (populaire) downloadprogramma’s voor muziek en films, en zorg dat je weet welke software er allemaal met dergelijke programma’s wordt meegeleverd.
Informeer jezelf over spywareprogramma’s op websites zoals
https://www.spywareguide.com.
Breid je Odido bundel uit met Veilig Internet.
Op
https://www.security.nl/ staan links naar handige adressen met informatie over het beschermen van je computer.
Maatregelen tegen virussen
Virusscanners zijn zeer effectief om je computer te beschermen. Je kunt ze instellen om van tijd tot tijd automatisch een controle te doen op je computer en eventuele virussen onschadelijk te maken. Ons pakket Veiligheid & backup bevat een virusscanner (voor Windows).
Installeer een firewall of gebruik de firewall van je besturingssysteem.
Laat je pc nooit attachments automatisch openen. Open ze pas als ze zijn gescand door je virusscanner. Blijf op de hoogte van de recente updates van je software. Bekijk periodiek websites als https://www.virusalert.nl/ om op de hoogte te blijven.
Maatregelen bij trojan
Gebruik speciale trojanscanners om dit soort malware op je pc te traceren. Dergelijke software is vaak gratis. Gebruik een ‘pop-upkiller’ in je browser. Een goed alternatief voor IE is bijvoorbeeld Mozilla Firefox . Die biedt standaard een pop-upkiller.
Een spamfilter kan Trojans herkennen die zich vermommen als attachment.
Maatregelen tegen dialer
Zie maatregelen tegen Spyware.